Live Chat suport Host.MD
RSS Feed
News
Feb
21
De ce trebuie sa ai un website mobile-responsive
Posted by IS MoldData on 21 February 2018 04:24 PM

Imagineaza-ti ca navighezi pe un site web de pe calculator. Daca site-ul utilizeaza design adaptabil la dispozitivele mobile, atunci accesand site-ul de pe telefonul mobil, vei vedea aceleasi elemente de continut si design afisate. Acestea au fost reconfigurate pentru a se potrivi dimensiunii ecranului dispozitivului mobil.

Un site adaptat pentru mobil inseamna ca site-ul web este usor de utilizat pe un dispozitiv mobil, cum ar fi un smartphone sau o tableta.

Fiecare afacere trebuie sa ia in considerare modul in care potentialii clienti vor interactiona cu site-ul prin intermediul dispozitivelor mobile.

In cazul in care ai sau intentionezi sa lansezi un nou site web, acesta trebuie să fie accesibil utilizatorilor de dispozitive mobile.

Daca ai deja un site web care nu este optimizat pentru dispozitivele mobile, il poti adapta sau poti face unul nou. Este posibil sa fie mai eficient din punct de vedere al costurilor sa construiesti un site nou care sa fie adaptabil la orice dimensiune a ecranului.

Daca decizi sa adaptezi site-ul existent, ori de cate ori faci modificari in codul site-ului, nu uita sa efectuezi o copie de rezerva completa a site-ului actual inainte de a incepe, pentru a putea intoarce versiunea anterioara in cazul in care apar erori pe parcursul procesului de redesign.

Google isi adapteaza, in permanenta, algoritmii pentru a creste clasamentul de cautare al site-urilor adaptate la dispozitivele mobile, iar site-urile doar pentru desktop sunt clasate mai jos.

Potrivit motorului de cautare, design-ul de site-uri mobile-responsive ofera o serie de beneficii atat pentru utilizatori, cat si pentru performanta site-ului:

  • Ajuta utilizatorii sa distribuie si sa se conecteze la continutul tau cu o singura adresa URL.
  • Ajuta algoritmii Google sa atribuie cu exactitate proprietati de indexare paginii, mai degraba decat sa semnaleze existenta paginilor desktop / mobile asemanatoare.
  • Necesita mai putin timp de editare pentru același continut.
  • Reduce posibilitatea unor greseli comune care afecteaza site-urile mobile.
  • Nu necesita redirectionare pentru ca utilizatorii sa aibă o vizualizare optimizata pentru dispozitivul lor, ceea ce reduce timpul de incarcare al site-ului.

Un site web adaptat pentru mobil este fie proiectat special pentru ecrane mobile, fie reactiv, ceea ce inseamna ca se va ajusta automat pentru a se potrivi oricarei dimensiuni a ecranului.

Iata un exemplu al modului in care optimizarea site-ului pentru dispozitivele mobile simplifica utilizarea acestuia de catre vizitatori:

Evident, versiunea site-ului afisat in partea dreapta (mobile-friendly) ar fi mult mai usor de navigat pe un ecran tactil. Site-urile web de acest fel sunt clasate mai sus in cautari incepand cu aprilie 2015. Asta insemnand ca, ori de cate ori un utilizator cauta ceva pe Google, motorul de cautare va afisa site-urile mobile-friendly inaintea altor site-uri web.

Daca te intrebi cum sa testezi site-ul pentru a afla daca Google il apreciaza ca mobile-friendly, exista o unealta simpla, numita Mobile-Friendly Test, pe care o poti utiliza. Cu ajutorul acesteia poti afla modul in care site-ul se situeaza in functie de algoritmii motorului de cautare. Pe pagina de testare indica adresa URL a site-ului pe care doresti sa il testezi. Odata indicata adresa URL, vei primi un feedback. Problemele obisnuite includ text prea mic, link-uri prea apropiate unul de altul sau portul de vizualizare mobila nu este setat. Vor fi sugerate metode de imbunatatire a site-ul si chiar ghiduri despre cum sa faci site-ul mai prietenos pentru mobil.

Cu mai multi utilizatori care folosesc dispozitive mobile pentru a achizitiona produse sau pentru a obtine informatii online in fiecare zi, asigurandu-te ca ai un website optimizat pentru mobil este o necesitate care trebuie luata in calcul la proiectarea site-ului web.

Pentru ca site-ul sa devina mobile-friendly implica mai multi pasi:

  • Setarea dimensiunii elementelor
  • Redimensionarea imaginilor
  • Crearea unui meniu mobil
  • Adaptarea fonturilor etc.

Una dintre cele mai mari diferente dintre dispozitive mobile si desktop este metoda lor de interactiune. Pe dispozitivele mobile, oamenii se misca prin site cu varful degetelor. Asadar, trebuie sa optimizezi site-ul pentru ecrane tactile, sa creezi formulare de inscriere usor de completat prin reducerea numarului de campuri dintr-un formular.

Incarcarea mai rapida a site-ului este o alta parte importanta a optimizarii unui site web. Trebuie sa te asiguri ca site-ul se incarca suficient de rapid pentru ca vizitatorii sa nu abandoneze site-ul. Timpul de incarcare ideal pentru utilizatori este de sub 2 secunde.

Elimina elementele in exces din website-ul tau. Comprima imaginile de inalta rezolutie pentru ca postarile sa nu consume prea multe date pe dispozitivele mobile. De asemenea, minimalizeaza codurile HTML si CSS ale site-ului pentru a da un impuls de viteza.

Alege dimensiunile fonturilor pentru o redate corecta a dimensiunii textelor pe diferite ecrane ale dispozitivelor.

Optimizarea site-ului web pentru dispozitivele mobile reprezinta o investitie pe termen lung.

Vrei sa faci un site-ul optimizat pentru mobil, contacteaza echipa noastra pentru o consultatie gratuita cu un expert in webdesign.

Proprietarii de site-urile si in special magazine online ar trebui sa-si indrepte eforturile spre imbunatatirea website-urilor si sa le asigure un design responsive. Vizitatorii trebuie sa poata accesa si naviga cu usurinta site-ul tau de pe orice dispozitiv.

Asigura-te ca experienta lor este una pozitiva, indiferent daca acceseaza de pe un computer desktop sau pe orice tip de dispozitiv mobil.

Ti-a placut articolul? Lasa un comentariu. Poti impartasi propriile idei si feluri de imbunatatire a site-ului.


Comments (0)
Post a new comment
 
 
Full Name:
Email:
Comments: